У Чехії погрожують убивством власнику готелю, який відмовився приймати росіян після анексії Криму

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Власнику готелю в місті Остраві Томашу Крчмаржу, який відмовлявся поселяти громадян Росії без письмової заяви з засудженням анексії Криму, почали надходити численні погрози після рішення Конституційного суду країни. Про це він розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода» .

Суд визнав, що в діях керівництва готелю відсутні ознаки дискримінації. Тепер справа повертається на повторний розгляд до Найвищого адміністративного суду Чехії.

Повідомлення з погрозами Томашу Крчмаржу присилають через соціальні мережі росіяни та чехи, які підтримують позицію Москви. Після кількох повідомлень, в яких йшлося про погрози фізичної розправи над власником та ймовірний підпал готелю, Томаш Крчмарж звернувся до поліції.

«Ми отримуємо багато погроз від прихильників Росії. Погрожують, що вб’ють власника готелю, а сам готель підпалять», — розповідає він.

Однак більшість повідомлень — це слова підтримки. Нині Томаш без проблем селить росіян і не змушує їх підписувати петицію проти анексії. Але не жалкує про свій вчинок.

«Пам’ятаю, як було, коли комуністи були тут 30 років тому. Я б не хотів їх тут більше бачити. Я би хотів, щоб в Україні був спокій. Відповідно, це захищатиме нас від Росії», — сказав він.

  • У квітні 2014 року, невдовзі після анексії Росією Криму, готель Brioni в Остраві перевірила Чеська комерційна інспекція. Вона виявила там оголошення, що громадяни Росії не можуть поселитися там починаючи з 24 березня, якщо не підпишуть заяву з засудженням окупації Криму.
  • Інспекція наклала на фірму-власника готелю штраф у 50 тис. чеських крон (майже 58 тис. грн), пізніше суди знизили штраф до 5 тис. Найвищий адміністративний суд тоді констатував, що висловлення політичної позиції не дає права примушувати клієнтів відмежовуватися від зовнішньої політики їхньої держави.