Суд у Чехії скасував штраф готелю. Його наклали за відмову приймати росіян, які не визнавали анексії Криму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Конституційний суд Чехії скасував штраф готелю в місті Остраві, який відмовлявся поселяти громадян Росії без письмової заяви з засудженням анексії Криму. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Суд визнав, що в діях керівництва готелю відсутні ознаки дискримінації. Тепер справа повертається на повторний розгляд до Найвищого адміністративного суду Чехії.

Про що йдеться?

У квітні 2014 року, невдовзі після анексії Росією Криму, готель Brioni перевірила Чеська комерційна інспекція. Вона виявила там оголошення, що громадяни Росії не можуть поселитися там, починаючи з 24 березня, якщо не підпишуть заяву з засудженням окупації Криму.

Інспекція наклала на фірму-власника готелю штраф у 50 тис. чеських крон (майже 58 тис. грн), пізніше суди знизили штраф до 5 тис. Найвищий адміністративний суд тоді констатував, що висловлення політичної позиції не дає права примушувати клієнтів відмежовуватися від зовнішньої політики їхньої держави.

Що тепер?

Конституційний суд встановив, що про дискримінацію могло б ітися, якби клієнтів відмовлялися поселяти з мотивів ненависті, очевидного свавілля чи з приниженням гідності. У справі ж із готелем Brioni в центрі Острави йшлося про безпосереднє та емоційне висловлення політичної позиції його власника на однозначне порушення міжнародного права, яким була анексія Криму Росією, і ця позиція збігається з зовнішньою політикою Чехії і політикою міжнародних організацій.