«Непропорційний термін». Експерти ООН розкритикували вирок засновнику сайту WikiLeaks Джуліану Ассанжу

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Експертна група правників, яка співпрацює з Організацією Об’єднаних Націй, розкритикувала термін ув’язнення засновнику сайту WikiLeaks Джуліану Ассанжу за порушення умов звільнення під заставу. Про це пише «Радіо Свобода».

Робоча група ООН з питань самовільного позбавлення волі у своїй заяві назвала термін ув’язнення «непропорційним» та запитала, чому Ассанжа утримують у в’язниці суворого режиму, «наче підозрюваного у серйозному кримінальному проступку».

Панель ООН зазначила, що звинувачення у Швеції через які Ассанжа заарештували у Великій Британії, були відкликані. А самі умови звільнення під заставу мають бути анульовані.

Згідно з заявою панелі, експерти «глибоко занепокоєні… непропорційним терміном, винесеним містеру Ассанжу».

Що сталося?

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні в Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, проте Ассанж попросив притулку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебував у посольстві, де отримав політичний притулок.

Британські парламентарі звернулися до глави МВС країни Саджида Джавіда із закликом екстрадувати засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у Швецію. Про це повідомила депутат від опозиційної Лейбористської партії Стелла Крізі.

11 квітня Еквадор позбавив засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа дипломатичного притулку. Його заарештувала британська поліція.