Вночі: масові заходи в Одесі пройшли спокійно, обвинувачена у вбивстві брата Кім Чен Ина вийшла з вʼязниці, Індія евакуювала понад мільйон осіб через шторм

Автор:
Олена Мельник
Дата:

В Одесі затримали дівчину з комуністичною символікою

Близько 4,5 тис. осіб взяли участь у жалобних заходах в Одесі до п’ятої річниці трагедії на 2 травня, коли у 2014 році в Будинку профспілок згоріли люди. За даними правоохоронців, усе пройшло мирно та спокійно. Очільник поліції Одеської області Олег Бех розповів, що грубих порушень громадського порядку та інших злочинів скоєно не було. З однією людиною провели профілактичну бесіду та ще одну неповнолітню дівчину доставили до відділку поліції. Вона мала при собі заборонену комуністичну символіку. У результаті на її родичів складено адміністративний протокол.

Порядок у місті на час акцій забезпечували понад 2 тис. правоохоронців, нацгвардійців та рятувальників.

У Малайзії обвинувачену в убивстві брата Кім Чен Ина випустили з вʼязниці

У пʼятницю, 3 травня, була звільнена громадянка Вʼєтнаму Доан Тхі Хуонг, яка понад два роки провела в малайзійської вʼязниці за підозрою у вбивстві Кім Чен Нама — зведеного брата північнокорейського лідера Кім Чен Ина.

Її разом з громадянкою Індонезії звинувачували в тому, що в лютому 2017 року в аеропорту Куала-Лумпур вони вбили Кім Чен Нама за допомогою забороненої хімічної зброї. Малайзійська прокуратура зняла ці звинувачення в минулому місяці після того, як вона визнала себе винною в альтернативному проступку — заподіянні шкоди. Хуонг повернеться до Вʼєтнаму пізніше у пʼятницю.

Трамп висунув кандидата на посаду постпреда США при ООН

Президент США Дональд Трамп оголосив про свій намір призначити Келлі Крафт, яка зараз служить послом у Канаді, постійним представником Сполучених Штатів при ООН. За процедурою, номінованого кандидата має заслухати Комітет з питань міжнародних відносин Сенату, після чого повинно відбутися голосування в верхній палаті американського Конгресу. Очікують, що про це стане відомо впродовж ближчих днів, щойно в Сенаті будуть узгоджені дати слухань і голосувань. Келлі Крафт працює послом США в Канаді з 2017 року.

Індія евакуює понад мільйон осіб перед виходом на берег циклону «Фані»

Індія евакуювала понад мільйон осіб, що живуть уздовж її східного узбережжя, напередодні надзвичайно сильного циклону, який повинен зійти на берег удень ​​3 травня, повідомили в уряді країни. Імовірно, шторм накриє 15 районів у штаті Одіша, де були розміщені сотні працівників з ліквідації наслідків стихійних лих. Тут закриті аеропорт, школи і коледжі, а лікарів та інших працівників охорони здоровʼя попросили не виходити у відпустку до 15 травня.

Сусідній штат Західний Бенгал також вирішив закрити аеропорт у столиці Калькутти.

У Венесуелі через протести загинуло 4, а постраждали понад 300 осіб

З 30 квітня у Венесуелі чотири людини загинули і ще 300 постраждали під час протестів.

«Чотирьох вбито, 240 затримано, понад 300 постраждали (включаючи вогнепальні поранення та інше) під час демонстрацій 30 квітня — 1 травня», — повідомив голова неурядової організації «Венесуельський кримінальний форум» Альфредо Ромеро на своїй сторінці в Twitter.