У Раді пропонують дозволити призов резервістів без оголошення мобілізації

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Заступник голови фракції «Народний фронт» у Верховній Раді, голова комітету з питань національної безпеки й оборони Сергій Пашинський, народна депутатка «Народного фронту» Тетяна Чорновол, голова депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов, народна депутатка від «Батьківщини» Альона Шкрум і ще пʼятеро парламентарів пропонують Верховній Раді дозволити призов резервістів під час особливого періоду без оголошення мобілізації. Про це йдеться у законопроекті № 10260 від 25.04.2019.

Згідно з документом, нардепи пропонують внести зміни в закон «Про військовий обовʼязок і військову службу», доповнивши його. Йдеться про «доукомплектування Збройних сил та інших військових формувань в особливий період громадянами України з числа резервістів, які можуть проходити військову службу за призовом під час дії особливого періоду».

Для таких осіб передбачається тривалість служби до 6 місяців, також вона не може перевищувати 18 місяців за весь період проходження служби у військовому резерві в особливий період. У разі необхідності резервісти, відслуживши встановлені терміни, можуть бути затримані на службі до 6 місяців відповідно до указу президента.

Вони також матимуть пільги на відпустку, забезпечення сімей житлом, соціальні гарантії при працевлаштуванні.

Пропонується доповнити Кримінальний кодекс нормою, яка за ухилення від призову на таку служби передбачає штраф від 700 до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (11,9—17 тис. грн), при повторенні злочину — від 2 до 5 років позбавлення волі.

Серед авторів законопроекту також нардеп від «Самопомочі» Тарас Пастух, Іван Вінник, Дмитро Андрієвський і Сергій Рудик від «БПП», Андрій Левус з «Народного фронту».