Порошенко підписав закон про кримінальні проступки

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Президент Петро Порошенко схвалив закон про кримінальні проступки — 19 квітня його було підписано. Про це йдеться на сторінці законопроекту на сайті Верховної Раді.

За ухвалення закону 22 листопада 2018 року в цілому проголосували 239 депутатів.

Закон про кримінальні проступки дозволить розслідувати не тяжкі злочини за спрощеною процедурою, що значно розвантажить слідчих. До прийняття цього законопроекту лише слідчі здійснювали досудове розслідування за всіма заявами та повідомленнями, в яких містяться відомості про кримінальні правопорушення. Після введення поняття «кримінального проступку» та спрощеної процедури його розслідування слідчі зможуть сконцентруватися на розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів.

Крім того, прийнятий закон вносить норму про управління транспортом у стані алкогольного чи наркотичного спʼяніння в Кримінальний кодекс, зробивши це кримінальних проступком, так само, як і крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо.

Проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі (посадові особи підрозділів дізнання Національної поліції).

Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни — не більше 72 годин з моменту повідомлення особі про підозру або затримання чи в інших випадках на термін до 1 місяця.

Закон набуде чинності 1 січня 2020 року.