Моніторингова місія ООН в Україні: Розслідування одеської трагедії 2 травня 2014 неефективне, а покарання так ніхто й не отримав

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Моніторингова місія ООН в Україні: Розслідування одеської трагедії 2 травня 2014 неефективне, а покарання так ніхто й не отримав

Maksym Voytenko / Anadolu Agency / Getty Images

У Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні вважають, що українська влада та правоохоронці неефективно розслідують події в Одесі 2 травня 2014 року, коли в сутичках та під час пожежі на Куликовому полі загинули люди.

Як ідеться в аналітичній записці на сайті місії, розслідування в деяких випадках упереджене, а загалом не ведеться.

«Деякі кримінальні провадження, зареєстровані після цих трагічних подій, застрягли на етапі досудового розслідування, інші — на етапі судового розгляду, з чого можна припустити про відсутність з боку влади реальної зацікавленості», — йдеться у повідомленні.

У місії зазначають, що розслідування не може відповідати критеріям незалежності, враховуючи причетність правоохоронних органів до сутичок.

«Крім того, розслідування зіткнень у центрі міста має вигляд вибіркового: з 29 осіб, яким предʼявлено обвинувачення у звʼязку з вищезазначеними зіткненнями, 28 є прихильниками федералізації. У той же час, пʼять років потому поліція не встановила конкретних осіб, відповідальних за пожежу в Будинку профспілок», — зазначили в ММ ООН.

На прес-конференції глава місії ООН Фіона Фрейзер заявила, що 5 із 6 вбивств у центрі Одеси не розслідувані досі. За її словами, обидві сторони конфлікту несуть відповідальність за ескалацію насильства у той день.

  • В Одесі на честь пʼятої річниці трагедії на Куликовому полі проходять акції памʼяті. Люди несуть до будівлі квіти і свічки.
  • 2 травня 2014 року в Одесі відбулися масові сутички між патріотично налаштованими громадянами, за підтримки ультрас «Металіста» та «Чорноморця», і проросійськими сепаратистами. Тоді на Олександрівському проспекті група озброєних невідомих з числа «антимайданівців» напала на марш «За єдину Україну», внаслідок чого було вбито одну людину. Зазначимо, що «антимайданівці» стріляли з автоматичної зброї під прикриттям міліції. Після сутичок у місті епіцентр подій перемістився на Куликове поле, де було наметове містечко «Антимайдану» і куди втекли сепаратисти. Останні згодом сховалися в Будинку профспілок, де через пляшки із запальною сумішшю спалахнула пожежа. У Будинку профспілок загинули 48 осіб, понад 200 отримали поранення.