В Японії відбулася церемонія сходження на престол нового імператора

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
В Японії відбулася церемонія сходження на престол нового імператора

The Asahi Shimbun via Getty Images

В Японії відбулася церемонія сходження на престол нового імператора Нарухіто, сина Акіхіто, який зрікся престолу. Це ознаменувало початок нової ери Рейву — «Прекрасної гармонії», яку використовують в країні для літочислення поряд із загальновизнаною міжнародною системою. Про це повідомляє AFP.

У своєму першому зверненні як монарха Нарухіто пообіцяв «діяти згідно з Конституцією і завжди звертаючи свої думки до людей і підтримувати їх».

«Я щиро молюся за щастя людей, подальший розвиток нації і мир у всьому світі», — зазначив він.

Цікаво, що офіційно Нарухіто став імператором опівночі, проте процес сходження на престол відбувся вранці. Він був закритий для жінок з королівської сімʼї — навіть для дружини імператора Масако. Єдиною запрошеною стала жінка — член уряду Сіндзо Абе.

  • Спадковий принц Нарухіто став новим імператором Японії відповідно до прийнятого закону про зречення його батька — Акіхіто. Це відбулося опівночі 1 травня за токійським часом — о 18:00 30 квітня за київським.
  • 125-й японський імператор Акіхіто вирішив зректися престолу і передати владу своєму старшому синові — принцу Нарухіто. Акіхіто став першим за 200 років імператором, який добровільно залишає престол.
  • В Японії завершується ера Хейсей. Вона тривала з 1989 року, відколи імператор Акіхіто став главою держави після смерті свого попередника Хірохіто.