Кількість загиблих на шахті в «ЛНР» зросла до 6

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

6 гірників загинули через вибух на шахті «Східкарбон» у селищі Юрʼївка на території самопроголошеної «ЛНР». Про це в ефірі «Громадського» повідомив представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.

«На сьогодні мені відомо, що на поверхню підняли тіла п’ятьох загиблих, а загалом знайшли шість тіл. Зараз тривають гірничо-рятувальні роботи», — сказав він. Таким чином, під завалами залишаються 11 людей.

За словами Лисянського, на шахті вибухнув газ метан. «Він призвів до викиду вугілля та породи, що заблокувало гірників. За моєю інформацією, до епіцентру вибуху ще рятувальники не добралися», — розказав Лисянський.

За його словами, на шахті була порушена техніка безпеки — не проводилися роботи для запобігання скупченню газу метану. «Це дуже затратні роботи, таким чином, власник шахти мав переключати людей з видобутку вугілля на ось такі роботи, а власникам шахт це не завжди вигідно, бо коли шахтарі видобувають вугілля — це їхні гроші, а коли вони займаються охороною праці, то звісно видобутку вугілля менше», — розповів представник омбудсмена.

  • 25 квітня на шахті сталися кілька вибухів метану. «Східкарбон» — єдина міні-шахта на території Лутугинського району Луганської області. Через бойові дії шахта не працювала з 2014 року, проте у січні 2018-го вона відновила виробничу діяльність. Вугілля, видобуте на шахті, використовує Алчевський металургійний комбінат, а також металургійні підприємства Макіївки і Єнакієвого самопроголошеної «Донецької народної республіки».