Активістка-трансґендер Ліліт Мартиросян поскаржилася на погрози після виступу в парламенті Вірменії

Дата:
Активістка-трансґендер Ліліт Мартиросян поскаржилася на погрози після виступу в парламенті Вірменії

YouTube / Shakeh B.

Перша зареєстрована у Вірменії правозахисниця-трансгендер Ліліт Мартиросян заявила, що її погрожують вбити після виступу в парламенті під час громадських слухань «Національний індекс прав людини — моніторинг ООН» 5 квітня. Про це пише The Guardian.

«Я отримала багато повідомлень у Facebook і на електронну пошту від різних людей, які говорили, що вони знайдуть і вбʼють мене», — заявила активістка.

Мартиросян, яка очолює правозахисну організацію «Сторона права», стала першим громадянином Вірменії, який отримав паспорт на нове імʼя в 2015 році. Вона — перший член ЛГБТ-спільноти, який виступив у парламенті Вірменії проти дискримінації. Відеозапис виступу зібрав тисячі переглядів на YouTube.

Мартиросян висловила солідарність із представниками ЛГБТ-спільноти, які «були закатовані, зґвалтовані, викрадені, побиті, спалені, принесені в жертву, зарізані, піддані замаху на вбивство, вбиті, емігрували або були пограбовані». Вона сказала, що трансґендерні люди у Вірменії піддаються «стигматизації та дискримінації у соціальній, медичній, правовій, економічній сферах і... [залишаються] безробітними, бідними та морально покинутими». Вона також додала, що сама є трансґендером.

Мартиросян заявила, що в минулому році було зареєстровано 283 злочини проти транссексуалів. «Для мене це означає, що у Вірменії, поруч зі мною і вами, живуть 283 злочинці. І хто знає, може бути, 284-й скоїть свій злочин тільки завтра», — сказала вона.

Виступ Мартиросян викликав неоднозначну реакцію серед депутатів парламенту. Багато хто назвали його «неповагою до законодавчого органу країни». Премʼєр-міністр Нікол Пашинян і представники опозиції звинувачували один одного в тому, що вони допустили виступ Мартиросян.

Депутат парламенту від опозиційної фракції «Блок Царукян» Вардан Гукасян заявив, що «збоченців» необхідно вигнати з Вірменії. «Пошліть їх до Голландії, — сказав Гукасян. — Ми хочемо, щоб жінки були жінками, а чоловіки — чоловіками. Не можна змішувати жінку з чоловіком. Це ганьба».