Кримський «суд» збільшив термін покарання українському політвʼязню Балуху

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В окупованому Криму «Верховний суд» подовжив тюремний термін українському політвʼязню Володимиру Балуху. Як повідомляє «Кримська правозахисна група», рішення винесла «суддя» Любов Дяченко.

Звинувачення просило «суд» перерахувати термін увʼязнення Балуха та скасувати попереднє рішення, яким українцю врахували час його домашнього арешту як частину визначеного терміну у колонії.

За словами адвоката, Дяченко оголосила «зовсім несподіване рішення, яке суперечить російському законодавству».

«Вона прийняла рішення про погіршення становища активіста, а саме — постановила не зараховувати час, проведений у СІЗО, як день за півтора [...]. Суддя вирішила вважати цей термін як день за день, а значить, тим самим продовжити час перебування у колонії. Більше того, суддя прийняла це рішення, навіть не відправляючи справу на апеляцію, як того просив прокурор», — йдеться у повідомленні.

За словами захисту, російське законодавство чітко вказує, що час тримання особи під вартою зараховується у строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму.

Сам Балух слухав вердикт за допомоги відеозвʼязку. Адвокат зазначив, що його підзахисний виглядав виснаженим і був вкрай обурений рішенням.

Захист оскаржить рішення, оскільки вважає його грубою помилкою.

  • ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року в Криму. Працівники ФСБ заявили, що знайшли на горищі будинку, де живе активіст, 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха та правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — через те, що відмовився знімати прапор України у дворі свого будинку в Криму. 16 січня 2018 року Балуха визнали винним у зберіганні боєприпасів.
  • Балуха засудили до пʼяти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ — про незаконне зберігання зброї і вибухівки та дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства. 3 жовтня 2018 року «Верховний суд» Криму помʼякшив вирок на місяць.
  • На початку квітня Балуха перевели у штрафний ізолятор №4 російського міста Торжок. За інформацією правозахисників, у штрафному ізоляторі засуджених тримають «на хлібі та воді».