В Японії жертвам примусової стерилізації держава виплатить по $29 тис. компенсації

Дата:
В Японії жертвам примусової стерилізації держава виплатить по $29 тис. компенсації

Kyodo News via Getty Images

Парламент Японії прийняв закон про сплату грошової компенсації жертвам примусових стерилізацій, які практикувалися в країні з 1948 до 1996 року. Про це пише BBC.

Згідно з законом про євгеніку, прийнятому в Японії в 1948 році, стерилізації підлягали люди з психічними захворюваннями, розумовими вадами чи спадковими генетичними хворобами. Це робилося для того, щоб запобігти народженню неповноцінних дітей.

Найбільше операцій зі стерилізації зробили в 1960—1970-х роках. Останню таку операцію зробили в 1993-му. Всього від закону постраждали десятки тисяч осіб, які мали фізичні або когнітивні порушення, психічні захворювання або поведінкові проблеми. За офіційними даними, не менш ніж 25 тис. осіб були стерилізовані за 48 років дії закону. Важається, що щонайменше 16, 5 тис. з них не дали згоди на процедуру.

Коментуючи скасування закону про євгеніку, премʼєр-міністр Сіндзо Абе приніс вибачення за «великі страждання», які пережили ці люди. Багато з них були дітьми або підлітками, коли їх оперували.

Жертви закону про стерилізацію отримають 3,2 млн єн ($28,6 тис.). Для отримання виплат їм треба подати заявку на компенсацію, зібрати документи та отримати схвалення спецкомісії.

Близько 20 жертв закону про євгеніку зараз судяться з урядом з приводу компенсацій. Перше судове рішення в одній з цих справ повинно бути винесено в кінці травня.