У Японії вперше оскаржують заборону одностатевих шлюбів. 13 пар вимагають по 1 млн єн компенсації

Автор:
Олена Мельник
Дата:

На День святого Валентина 13 пар вперше в Японії оскаржують заборону одностатевих шлюбів, пише The Guardian.

Вони подали позови 14 лютого проти уряду і вимагають відшкодувати по 1 млн єн ($9 тис.) на людину за те, що їм відмовлено в тих же юридичних правах, що і в гетеросексуальних пар.

«Чому в нас навіть немає простого вибору, одружуватися, чи ні?» — сказала Йоко Огава, яка разом зі своєю коханою вже 25 років.

Японія є єдиною країною з «великої сімки», яка не визнає одностатеві союзи.

Конституція Японії передбачає, що «шлюб повинен укладатися тільки за згодою обох статей», а уряд каже, що це означає, що одностатеві шлюби «не передбачені» в конституції або цивільному праві.

Але адвокати позивачів та інші експерти-юристи це заперечують і кажуть, що в конституції немає нічого, що забороняло б одностатеві шлюби. Вони стверджують, що формулювання післявоєнної конституції 1947 року потрібне тільки для того, щоб забезпечити рівність між подружжям і запобігти примусовим шлюбам.

У 2015 році Токіо почало видавати символічні «партнерські» сертифікати одностатевим парам. Але вони не мають юридичної сили в усій країні, а це означає, що партнерам можна заборонити відвідувати близьких у лікарнях або, наприклад, відмовити в оренді.

У січні в Японії провели опитування, яке показало, що майже 80% японців у віці від 20 до 59 років підтримують легалізацію одностатевих шлюбів.

  • У Польщі колишній мер міста Слупськ і перший у країні відкритий політик-гей Роберт Бедронь заявив про створення опозиційної політичної партії «Весна», яка має намір посунути у парламенті правлячу праву партію «Право і справедливість» (PiS) і брати участь у виборах до Європарламенту.
  • У липні в німецькому Кельні встановлять ЛГБТ-світлофори. Їх поставлять у центральній частині міста перед парадом Christopher Street Day. Таким чином у місті готуються відзначити 50-річчя «стоунволльських бунтів» у США, які ознаменували початок масового руху за дотримання прав людини щодо ЛГБТ у США та всьому світі.