Генпрокурор про повернення Януковича в Україну: Чекаємо з нетерпінням, конвоєм і наручниками

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Генеральний прокурор Юрій Луценко відреагував на бажання колишнього президента Віктора Януковича, засудженого до 13 років в’язниці за державну зраду, повернутися в Україну.

«Радію намірам Януковича повернутися в Україну. Тут його чекає не тільки вирок за державну зраду, але й готовий обвинувальний акт за організацію розстрілів Майдану. Чекаємо приїзду Януковича з нетерпінням, конвоєм і наручниками», — написав він у Facebook.

Що сталося?

Адвокат Януковича Віталій Сердюк в інтервʼю російському виданню «Известия» заявив, що його клієнт хоче повернутися в Україну, але зазначив, що з обранням Володимира Зеленського президентом це не повʼязано.

«Дійсно, наміри повернутися у Віктора Януковича є. І ми над цим працюємо з перших днів боротьби за його права. Обрання Зеленського жодним чином не впливає на саме бажання Віктора Януковича. Так само, як це не впливає на нашу процесуальну роботу: як боролися, так і будемо боротися», — заявив Сердюк.

Він зазначив, що перебування Януковича в Росії тимчасове і вимушене.

«Захист робить все, щоб відновити його права та довести, що всі звинувачення мали політичний, а не правовий характер. Ми хочемо, щоб реальні винуватці тих подій [2013—2014 років] понесли покарання», — сказав адвокат.

  • Вирок Януковичу Оболонський районний суд Києва виніс 24 січня .Колишнього президента визнали винним у державній зраді та в пособництві у веденні агресивної війни. Януковича засудили до 13 років тюрми.
  • Після цього захист екс-президента Віктора Януковича попросив Оболонський райсуд Києва виправити допущені, на його думку, описки у вироку.
  • 25 лютого, в останній день оскарження вироку, адвокати Януковича подали в суд пʼять апеляційних скарг. У цілому їхній текст захисники виклали на 478 аркушах.