Генеральна прокуратура викликає на допит екс-главу Адміністрації президента Ложкіна, екс-главу НБУ Гонтареву у справі Курченка

Дата:
Генеральна прокуратура викликає на допит екс-главу Адміністрації президента Ложкіна, екс-главу НБУ Гонтареву у справі Курченка

Марків Михайло / УНІАН

Генеральна прокуратура викликає на допит у справі олігарха Сергія Курченка колишнього главу Адміністрації президента Бориса Ложкіна, екс-главу Нацбанку Валерію Гонтареву та заступника голови Адміністрації президента Олексія Філатова.

Повістки опубліковані на сайті ГПУ.

Чиновників викликають «для вручення повідомлення про підозру і проведення допиту в якості підозрюваного» за адресою Київ, вул. Різницька, 13/15.

Валерію Гонтареву викликають на 23 квітня. Мова йде про підозри за двома статтями КК — ч. 2 ст. 256 (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Борису Ложкіну пропонують зʼявитися до слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу управління особливо важливих справ Департаменту міжнародно-правового співробітництва ГПУ 25 квітня о 13:30. У його повістці йдеться про дві статті — ч. 2 ст. 256 та ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) грошових коштів).

За такими же статтям (ч. 2 ст. 256 та ч. 3 ст. 209) викликають й Олексія Філатова, його допит призначений на 25 квітня, о 15:30.

Також на допит викликається керуючий директор ICU Костянтин Стеценко і колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

  • 28 березня у ЗМІ зʼявилася інформація, що Кулик в межах справи олігарха Сергія Курченка повідомив про підозри близькому оточенню президента Петра Порошенка. У список потрапили екс-глава НБУ Валерія Гонтарева, екс-глава Адміністрації президента Борис Ложкін, чинний заступник глави АП Олексій Філатов й інші. Кулик цю інформацію підтвердив, а Генеральна прокуратура спростувала.
  • У ГПУ заявили, що ці повідомлення про підозру були здійснені з порушенням процесуального законодавства, а отже «зазначені особи не вважаються підозрюваними». А прокурор Кулик повідомив, що його переслідують після «вручення підозр» оточенню Порошенка.
  • 11 квітня президент Петро Порошенко заявив, що прокурора Генеральної прокуратури Костянтина Кулика необхідно притягнути до кримінальної відповідальності. За словами президента, він незаконно вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вручення підозр екс-главі Адміністрації президента Борису Ложкіну, його заступнику Олексію Філатову, екс-голові Національного банку України Валерії Гонтаревій.