Захист українських моряків оскаржив їх арешт у Росії

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Адвокати військовополонених українських моряків, яких Лефортовський суд Москви залишив під вартою до кінця липня, оскаржили рішення. Про це повідомляє координатор захисту українців Микола Полозов.

Апеляційна інстанція — Московський міський суд. Він повинен призначить дату розгляду скарг. Засідання можуть відбутися в травні.

«Усі скарги подано в установлений законом строк. Адвокати оскаржили незаконні постанови суду першої інстанції, вказавши, що захоплені російською владою військові моряки є військовополоненими і перебувають під захистом III Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року», — заявив Полозов.

У скаргах адвокати також вказали, що російський суд не дав належної оцінки поданим захистом документам — резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) та доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«Захист оскаржив відмову суду передати справи на розгляд у військовий суд, як того вимагає III Женевська конвенція. У скаргах захист вказав, що російський суд не взяв до уваги обставини імунітету військових моряків», — додав Полозов.