Український фільм «Додому» про кримських татар візьме участь у конкурсі Каннського кінофестивалю

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Український фільм «Додому» про кримських татар візьме участь у конкурсі Каннського кінофестивалю

Facebook / ДержКіно України

Український фільм EVGE («Додому») кримськотатарського режисера Нарімана Алієва покажуть у конкурсній програмі «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. Про це повідомляє сам режисер та Державне агентство України з питань кіно у Facebook.

«Це велика честь — представити свою дебютну роботу на Каннському фестивалі. Про це мріє кожен кінематографіст, і я не був винятком. Ми довго й наполегливо йшли до того, щоб цей фільм відбувся. Я вдячний усій команді, яка працювала над проектом», — сказав Наріман Алієв.

Каннський кінофестиваль пройде у Франції з 14 до 25 травня.

Про що фільм?

Картина розповідає історію кримського татарина Мустафи. Двоє його синів поїхали в Київ після анексії Криму. Розповідь починається з того, що гине його старший син Назім, і батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Головні ролі в EVGE («Додому») виконали Ахтем Сеїтаблаєв і Ремзі Білялов. Продюсером стрічки став Володимир Яценко, який також був продюсером фільму «Дике поле» за романом Сергія Жадана. Виробництвом займалась кінокомпанія Limelite.

«Участь фільму в конкурсі Каннського фестивалю — це професійна вершина для будь-якого режисера і продюсера. Дуже рідко в Un Certain Regard відбирають дебютні фільми, і я радий, що для нас із Наріманом це лише перший крок. Ми будемо боротися за перемогу у фестивалі, і я впевнений, що це тільки початок успішної фестивальної долі фільму», — сказав Володимир Яценко.

Продюсер сподівається, що на картину зверне увагу Оскарівський комітет в Україні і дозволить йому представляти країну на цьому конкурсі.