Луценко: Кулик порушив процедуру під час оголошення підозр «оточенню Порошенка»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Прокурор генеральної прокуратури Костянтин Кулик порушив процедуру під час оголошення підозр колишнім і чинним високопосадовцям. Про це в інтервʼю theБабелю заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

За словами генпрокурора, Кулик показав йому структуру підозри у справі олігарха-втікача Сергія Курченка. Серед іншого Луценко помітив, що в межах цієї справи оголошені підозри 97 людям, у тому числі екс-главі Адміністрації президента Борису Ложкіну, заступнику голови Адміністрації Олексію Філатову, екс-голові Нацбанку Валерії Гонтарєвій.

«Я питаю — а ти його допитував? Він каже — ні, я їх викликав на наступний тиждень, а підозри вислав поштою. Я кажу — Костя, КПК не моя сильна сторона, але навіть я знаю, що ти повинен людину спочатку викликати, потім ще раз викликати, і якщо вона ухиляється, то тоді можна поштою», — заявив генпрокурор.

Луценко зазначив, що старший групи прокурорів Євген Єнін повинен був призначити прокурора, який вручатиме підозру. «Кажу — ти що, поїхав мізками? Навіщо ти все це робиш, за два дні до президентських виборів? Він каже: може і поїхав! Я кажу — є тільки один вихід: знімай підозру з реєстру, як помилково внесену. Він каже — добре, зніму. Після цього він зникає. Дзвоню йому через годину. Костю, зняв? Ні, каже, ще не зняв; і взагалі, мовляв, я у місті, потім вам подзвоню. І пішов давати інтервʼю», — додав Луценко.

Разом з тим генпрокурор оцінив Кулика як ефективного прокурора. «Чому на нього найшло затемнення і він вирішив в епізодах [медіагрупи] UMH і [інвестиційної компанії] ICU це зробити з порушенням процедури? Я не знаю. Будемо робити все, щоб прокурор був прокурором, а не шоуменом», — підкреслив Луценко.

Докладніше про зустріч з послом США Йованович, стосунки з антикорупційними органами та власне майбутнє Луценка — читайте в його інтервʼю theБабелю.