Розкрадання в обленерго: РНБО спростувала свідчення екс-нардепа Крючкова про причетність Турчинова

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Рада національної безпеки та оборони не доручала у 2014 році Міністерству палива та енергетики проведення конкурсу компаній з імпорту електроенергії, йдеться у заяві РНБО.

У середу під час судового засідання екс-нардеп Дмитро Крючков заявив, що в кінці 2014 року відбулося засідання РНБО, за підсумками якого секретар Олександр Турчинов нібито доручив Мінпаливенерго провести конкурс з відбору компаній для імпорту електроенергії. Конкурс провели і обрали дві компанії: ДТЕК і «Енергомережа», які порівну розділили обсяги для постачання електроенергії.

В РНБО підкреслили, що на момент проведення цього засідання Турчинов обіймав посаду голови Верховної Ради, а не секретаря РНБО і, відповідно, не міг підписувати рішення Радбезу.

Там також зазначили, що 4 листопада 2014 року дійсно відбулося засідання РНБО, на якій ухвалили рішення «Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014/15 року».

«Водночас наголошуємо, що в рішенні немає доручень Мінпаливенерго проводити будь-які конкурси, оскільки це не є компетенцією РНБО», — відзначили в Раді нацбезпеки.

  • Журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» стверджували, що Крючков, через керовану ним компанію «Енергомережа» в 2015 році організовував схеми виведення коштів з державних енергопостачальних компаній в інтересах, зокрема, бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів, а також соратника президента, народного депутата з фракції БПП Ігоря Кононенка.
  • У середу, 17 квітня, Соломʼянський районний суд Києва заарештував екс-депутата та колишнього голову правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова.
  • Крючков також звинуватив директора НАБУ Артема Ситника в отриманні $500 тис. хабара від ХК «Енергомережа».
  • Президент Петро Порошенко заявив, що екстрадиція Крючкова, якого підозрюють у розкраданні в гособленерго, є виборчою технологією його опонента Володимира Зеленського.