Порошенко про розслідування схем в енергетиці: Екстрадиція екс-нардепа Крючкова — виборча технологія Зеленського

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Президент і кандидат на цю посаду Петро Порошенко заявив, що екстрадиція із Німеччини колишнього нардепа Дмитра Крючкова, якого підозрюють у розкраданні в держобленерго, є виборчою технологією його опонента Володимира Зеленського. Про це глава держави сказав в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Я хочу наголосити, що нічого спільного з боротьбою з корупцією ці процеси не мають. Три роки треба було боротися з цією корупцією або одразу ж після президентських виборів. Це передвиборчі технології штабу мого опонента [Володимира Зеленського] і його патрона, пана Коломойського [бізнесмена, колишнього голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського]», — сказав Порошенко.

Порошенко вказує на те, що Крючков «три роки ховався по всьому світу — починаючи від Криму і Російської Федерації і закінчуючи Німеччиною, де він був затриманий» і здався німецькій владі за кілька тижнів до виборів.

«За два тижні до виборів він пише заяву, що готовий добровільно повернутися в Україну, дати свідчення і дає інтерв’ю журналістам. В інтерв’ю журналістам він каже: “Я колись спілкувався з паном Кононенком, я писав усі розмови”. Але продемонтрувати він зміг лише 5 слів. Менше ніж за тиждень до виборів повертається пан Крючков, якого я ніколи не бачив, ніколи не чув і ніколи не знав. Ніколи в житті з ним не розмовляв», — сказав Порошенко.

Він вважає, що коли Крючкова поведуть до суду і він вийде на волю, то одразу дасть інтерв’ю.

«Він буде на каналі «1+1», на території пана Зеленського для того, щоб відіграти свою роль у виборчому процесі… Якщо до виборчого процесу пан Крючков не з’явиться в ефірі «1+1», я скажу, що був не правий», — додав Порошенко.

  • 15 квітня Дмитра Крючкова екстрадували з Німеччини, після чого його затримало Національне антикорупційне бюро.
  • Екс-нардеп Дмитро Крючков — колишній голова правління ПрАТ «ХК «Енергомережа». Він є одним із фігурантів програми журналістських розслідувань «Схеми» про корупцію та виведення грошей зі сфери енергетики. У ньому також фігурують бізнесмени Григорій та Ігор Суркіси й Ігор Кононенко — близький друг та бізнес-партнер президента Петра Порошенка. Журналісти оприлюднили записи телефонних розмов з їхньою участю. Крім того, редакції програми «Схеми» Крючков письмово повідомив, що від усіх корупційних оборудок сторона Порошенка — Кононенка «отримувала від 50 до 75% прибутків від бізнесу, який був предметом домовленостей».