74 пташеняти та подвійні гніздування. Науковці заявили про рекордне розмноження рідкісних папуг какапо

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
74 пташеняти та подвійні гніздування. Науковці заявили про рекордне розмноження рідкісних папуг какапо

Wikimedia Commons

Департамент охорони природи Нової Зеландії підбив підсумки сезону розмноження рідкісних папуг какапо, яких залишилось лише 147 дорослих особин. Про це пише The Guardian.

Какапо — єдиний вид папуг, який не вміє літати. Середня тривалість їхнього життя становить 95 років. Какапо є також одним з найбільших папуг у світі — вага самців досягає 4 кг.

На думку науковців, сезон розмноження папуг у 2019 році став одним з найуспішніших за останні роки. Він може врятувати вид, оскільки став рекордним. На сьогодні в Новій Зеландії живе 147 дорослих особин какапо. Після сезону розмноження вилупилось 74 пташеняти, 60 з яких, як очікують біологи, доживуть до зрілого віку. Цього року відклали яйця 49 з 50 самок. Останній рекордний сезон розмноження був в 2016 році, коли вилупилися 37 пташенят.

«В останні два сезони була величезна кількість фруктів, яких не бачили протягом 50 років, і тому всі самиці какапо знали, що настав час розмножуватися, і насправді почали гніздитися набагато раніше, ніж звичайно. Це означає, що деякі з них могли гніздитися двічі», — розповів доктор Ендрю Дігбі, науковий радник програми з відновлення какапо Департаменту охорони природи.

Ще кілька сотень років тому папуги какапо були одними з найпоширеніших птахів у Новій Зеландії. Причиною їхнього вимирання стали шкідники та знищення традиційного середовища проживання через будівництво ферм.

Jake Osborne / Flickr

Оскільки зараз популяція суттєво зменшилась, кожна папуга має імʼя та підпорядковується одній з найбільш інтенсивних програм, яка слідкує за популяцією виду. Для кращого розмноження папуг дослідники висадили кілька сотень дерев риму — південного виду хвойних дерев, плодами яких харчуються какапо.