Парламент Єгипту розширив повноваження президента ас-Сісі. Він правитиме до 2030 року

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Парламент Єгипту розширив повноваження президента ас-Сісі. Він правитиме до 2030 року

David Degner / Getty Images

Парламент Єгипту затвердив поправки до конституції, які передбачають у тому числі продовження президентських повноважень. Про це пише єгипетське видання Ahram Online.

Запропоновані поправки включають зміну 140 статті Конституції, яка дозволить президенту Єгипту Абдель Фаттаху ас-Сісі продовжити свій поточний чотирирічний термін, який закінчується в 2022 році.

Ас-Сісі обирався двічі — у 2014 році, коли колишній генерал та екс-міністр оборони став президентом внаслідок військового перевороту, та в 2018-му — з 97,8% голосів. За законом він не може бути переобраний на третій термін. Проте в поправках до Конституції прописана так звана «перехідна стаття», яка дозволяє президенту переобиратися втретє, а також встановлює шестирічний президентський термін. Таким чином, якщо ас-Сісі залишиться на третій термін, то пробуде при владі ще шість років — до 2030 року.

Парламент Єгипту у своїй більшості складається з прихильників чинного президента.

Депутати також проголосували за введення в країні поста віце-президента. Згідно із затвердженими поправками, глава держави зможе призначати собі одного і більше заступників. Затверджені парламентом поправки повинні бути винесені на всенародний референдум, запланований на 22—24 квітня.