Джемілєв просить Зеленського особисто відповісти на його питання про Крим та Донбас

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Лідер кримськотатарського народу, депутат від фракції БПП Мустафа Джемілєв закликав кандидата у президенти Володимира Зеленського самому дати відповіді на п’ять його запитань про Крим та Донбас. Про це він сказав у ефірі «5 каналу», коментуючи публікацію штабу Зеленського.

«Власне кажучи, це не відповідь Зеленського, тому що команда — це така справа, завтра він може сказати: “Я не в курсі, і команди у мене немає, я її вигнав”. Тому я хотів би почути від самого Зеленського», — сказав Джемілєв.

Лідер кримськотатарського народу підкреслив, що звертався з запитаннями не до штабу, «а до людини, яка збирається бути президентом».

«Там було пʼять запитань, які стосувалися не тільки Криму, а й того, що от ви говорите, що хочете встановити мирні добросусідські відносини з РФ. Але оскільки не ми нападали на Росію, не ми окупували частину території Росії, не ми навʼязували Росії, як їй жити і в якому напрямку йти, то на які поступки ви збираєтеся йти, аби задобрити Путіна? Чи не передбачає це визнання анексії Криму та окупації частини Донецької та Луганської областей. На це я отримав…» — пояснив він.

Джемілєв також каже, що запитував Зеленського про «зміну статусу Автономної Республіки Крим на Кримську автономію», але конкретної відповіді про це не отримав.

«Якщо на попередні запитання — чи буде він зустрічатися з Путіним та щодо окупованих територій, Зеленський дав відповіді, то тут розпливчасто, чіткої відповіді я так і не отримав», — сказав нардеп.

Про що йдеться?

Раніше Джемілєв звернувся до кандидата у президенти Володимира Зеленського та поставив йому пʼять запитань про Крим.

Напередодні, 15 квітня, команда кандидата відповіла на звернення так: «Крим був, залишається та буде частиною України, яка має повернутися до її складу з компенсацією з боку Росії за завдані окупацією збитки, з урахуванням відшкодування постраждалим та родинам загиблих від російських репресій. Ми не готові віддавати, дарувати, здавати в оренду або у використання суверенні території України та її громадян — це не може бути предметом переговорів і домовленостей!»

  • Володимир Зеленський допускає прямі переговори з Росією про закінчення конфлікту на Донбасі. На його думку, такі переговори можливі у випадку необхідності та схвалення з боку західних партнерів.