У Росії прийняли закон про ізоляцію Рунету. Тепер за роботу інтернету в країні буде відповідати Роскомнагляд

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російська Держдума у третьому та останньому читанні прийняла законопроект про «суверенний інтернет» — автономну роботу російського сегменту інтернету. Про це зазначають на сайті парламенту РФ.

Закон набуде чинності 1 листопада 2019 року, проте окремі його положення діятимуть із 1 січня 2021 року.

Тепер російська влада зможе контролювати точки зʼєднання інтернету в країні з зовнішнім світом. Відповідати за роботу інтернету буде Роскомнагляд.

Передбачається, що на реалізацію законопроекту буде витрачено понад 20 млрд руб.

Про що проект закону?

Згідно з законопроектом, Роскомнагляд замість операторів звʼязку буде обмежувати доступ до заборонених сайтів. Для цього оператори будуть зобовʼязані встановити спеціальні технічні засоби протидії загрозам. Також документ наділяє Роскомнагляд повноваженнями визначати правила маршрутизації інтернет-трафіку російських операторів та контролювати їх дотримання.

Уряд РФ стежитиме за тим, щоб за кордон передавалося мінімум даних, якими обмінюються між собою російські користувачі. Керувати мережами у критичних ситуаціях повинен буде спеціальний центр, створений у підвідомчій Роскомнагляду радіочастотній службі. Центр володітиме інформацією про всю російську інфраструктуру звʼязку.