У Росії в першому читанні ухвалили законопроект про ізоляцію Рунету. Чому його критикують?

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Держдума Росії в першому читанні схвалила законопроект про «суверенний інтернет» — автономну роботу російського сегменту інтернету. Документ, який викликав різку критику, підтримали 334 депутати, 47 проголосували проти.

Стартові витрати на впровадження змін, передбачених новим законом, оцінили в 1,8 млрд руб., пишуть «Ведомости» .Проте в цілому реалізацію законопроекту російський сенатор Андрій Клішас оцінив у 20 млрд руб. Ініціативу вже розкритикувала Рахункова палата РФ. За її даними, документ потребуватиме додаткових бюджетних витрат і призведе до збільшення вартості товарів і послуг. А це створює ризик, що зростуть витрати російських бюджетів усіх рівнів.

Про що проект закону?

Відповідно до законопроекту, Роскомнадзор замість операторів звʼязку буде обмежувати доступ до заборонених сайтів. Для цього оператори будуть зобовʼязані встановити спеціальні технічні засоби протидії загрозам. Також документ наділяє Роскомнадзор повноваженнями визначати правила маршрутизації інтернет-трафіку російських операторів та контролювати їх дотримання.

Уряд РФ буде стежити за тим, щоб за кордон передавалося мінімум даних, якими обмінюються між собою російські користувачі. Керувати мережами у критичних ситуаціях повинен буде спеціальний центр, створений у підвідомчій Роскомнадзору радіочастотній службі. Центр володітиме інформацією про всю російську інфраструктуру звʼязку.

  • Компанія Google сплатила 500 тис. рублів штрафу (близько 210 тис. грн, або $7,6 тис.) Роскомнадзору. Причина — відмова підʼєднуватися до реєстру заборонених у Росії сайтів для того, щоб фільтрувати пошукові видачі.
  • У 2019 році Роскомнадзор планує впровадити нову технологію боротьби з забороненими сайтами та сервісами, зокрема з Telegram. За даними джерел ВВС, влада готова витратити на це до 20 млрд рублів (майже $300 млн). Досі спроби блокувати месенджер Павла Дурова були марними.