При спробі втекти з Еквадору затримали ймовірного соратника Ассанжа, який розробив програмне забезпечення WikiLeaks

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Поліція Еквадору затримала ймовірного соратника співзасновника сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа, якого вчора позбавили притулку в посольстві Еквадору в Лондоні та видали британській поліції.

Чоловіка затримали при спробі вилетіти з Еквадору в Японію, пише британська газета Eхpress. Поліція вважає, що чоловік розробляв програмне забезпечення для WikiLeaks.

Офіційно імʼя чоловіка ще не називали. За даними газети, це громадянин Швеції Ола Біні. Він не говорить іспанською, адвоката до нього поки не допускають.

  • 11 квітня Еквадор позбавив співзасновника Wikileaks Джуліана Ассанжа дипломатичного притулку. Його адвокат заявив про те, що Джуліан Ассанж може постати перед судом у Британії протягом 24 годин, йому можуть призначити максимум 12 місяців вʼязниці.
  • Ассанжа затримали у посольстві Еквадору в Лондоні, де він провів майже сім років, за запитом США. Про це заявив представник Скотленд-Ярду. У поліції не назвали справу, за якою був виданий ордер на арешт, але відзначили, що британський суд розгляне прохання США про екстрадицію Ассанжа.
  • Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні у Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, але Ассанж попросив прихистку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебував у посольстві, де отримав політичний притулок.