У Судані після перевороту звільнили усіх політичних вʼязнів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Державна служба розвідки і безпеки Судану (NISS) оголосила про звільнення всіх політичних вʼязнів по всій країні. Про це пише суданське інформаційне агентство SUNA.

Ця заява була зроблена після того, як суданські джерела повідомили, що президент Омар аль-Башир був змушений піти у відставку після трьох десятиліть правління.

Політвʼязні були звільнені, оскільки країна очікує ключового оголошення від армії. «Розвідувальне агентство Судану розпорядилося звільнити всіх політичних увʼязнених», — йдеться в повідомленні.

У той же час Reuters з посиланням на очевидців передає, що протестувальники в містах Порт-Судан і Кассала атакували будівлі спецслужби та пошкодили їх. Відзначається, що на NISS напали сотні людей.

  • Уранці 11 квітня армія Судану здійснила в країні переворот після чотиримісячних протестів населення. Військові взяли під домашній арешт президента країни Омара аль-Башира та усунули його оточення. Армія взяла під контроль президентський палац, державне радіо і телебачення, оточила та закрила аеропорт у столиці Хартум, а також заарештувала колишнього міністра оборони та кілька губернаторів.
  • 75-річний президент Омар Хасан Ахмед аль-Башир почав керувати країною у 1989 році, після військового перевороту. Прийшовши до влади, він очолив Раду командування революції національного порятунку, а потім став незмінним президентом країни. У період його правління у країні тривала громадянська війна, а також відбувся військовий конфлікт у Дарфурі, у якому загинули 200—300 тисяч осіб. У 2008 році Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт аль-Башира за звинуваченням у геноциді та етнічних чистках.