Опитування: Зеленського найбільше підтримувала молодь, Порошенко лідирував на заході, а селяни голосували за Тимошенко

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Національний екзит-пол опублікував результати опитування «портрета виборця». Опитування проводив консорціум — фонд «Демократичні ініціативи» імені І. Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова. Загалом у Національному екзит-полі опитали 19 453 виборця на 400 дільницях по всій Україні.

У цьому році на вибори прийшло менше молоді у віці від 18 до 29 років, ніж на президентські вибори-2014, — 40 і 46% відповідно.

«Цікава тенденція, якщо порівнювати з виборами 2014 року, то найбільш помітно збільшилася частка людей від 60 років і більше. Тоді вона становила 55%, а зараз — 70%. Це може бути повʼязано з тим, що на виборах ця вікова група найчастіше голосує за таких кандидатів, як Юрій Бойко», — заявив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

За підрахунками соціологів, майже половина виборців (47%) визначилися зі своїм кандидатом незалежно від виборчої кампанії. Передусім це характерно для виборців Петра Порошенка (63%) та Юлії Тимошенко (60%).

Володимир Зеленський — 30,24%

Найактивніше в першому турі молодь підтримувала Зеленського. У групі наймолодших, 18—29 років, за нього проголосували 57% виборців.

Зеленський також став переможцем у всіх регіонах, крім західного, на півдні артист мав найбільшу підтримку — 42%.

«Якщо б тільки молоді люди від 18 до 29 років взяли участь у виборах, то Зеленський переміг би у першому турі... Зеленський набирає 57% серед молоді до 30 років. На другому місці Порошенко — лише 14%, Тимошенко — 7%», — заявила керівник проекту «Національний екзит-полʼ2019» Ірина Бекешкіна.

Також Зеленський отримав першість у містах з населенням від 100 тис. жителів (39%), найменше — у селах (27%). В обласних центрах він зібрав найбільше голосів — 31,5%.

Чоловіки і жінки в рівній мірі віддали перевагу артисту — 31%.

За рівнем освіти Володимир Зеленський є лідером у всіх групах, особливо серед виборців з неповною вищою освітою — переважно це студенти (42,3%), менше всього за нього голосували в групі з незакінченою середньою освітою (26%). Серед виборців з вищою освітою Зеленському віддали голоси 30,8%.

Петро Порошенко — 15,95%

Петро Порошенко посів перше місце серед виборців у західному регіоні — 25,5%. Чинного президента трохи більше підтримали чоловіки (19% чоловіків і 17% жінок), у групі 18—29 років — 14%, у групі виборців із вищою освітою — 22%, серед виборців із неповною середньою освітою — 15% підтримки.

Юлія Тимошенко — 13,40%

Юлія Тимошенко отримала свій кращий результат у селах — 19%. У групі виборців від 18 до 29 її підтримали 7%. Серед виборців, яким за 60 років, вона отримала найбільшу підтримку — 19%.

У групі виборців із вищою освітою за Тимошенко проголосували 12%, з неповною середньою освітою — 20%.

Юрій Бойко — 11,67%

В жодній з електоральних груп Бойко не був лідером. Тверде друге місце після Володимира Зеленського Бойко утримував на півдні та сході України. Також він отримав високий відсоток голосів у великих містах з населенням понад 100 тис. жителів — 18%.

Анатолій Гриценко — 6,91%

Більшість виборців Анатолія Гриценка склали чоловіки — 53%. За рівнем освіти екс-міністр оборони серед виборців із вищою освітою отримав 8% голосів, серед виборців із неповною середньою освітою — 5%. Серед молоді від 18 до 29 років Гриценка підтримали 5% виборців.

  • Кандидат Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко вийшли у другий тур виборів президента .
  • Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) заявила, що вибори президента України 31 березня пройшли прозоро та відповідали міжнародним стандартам.
  • Європейський парламент зазначив, що попри деякі негативні фактори, зокрема вплив з боку Росії і поширення фейків, спостерігачі зафіксували справжню конкуренцію між кандидатами на посаду президента.