Адвокати політвʼязня Гриба оскаржили вирок

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Захист українського політвʼязня Павла Гриба оскаржив вирок Північно-Кавказького окружного військового суду Ростова-на-Дону, який дав українцеві шість років колонії у Росії.

Про це російському агентству «РИА Новости» заявила адвокат Марина Дубровіна.

«Я вже відправила скаргу до суду. Павло до 12 квітня її підготує і теж подасть свою скаргу», — сказала вона.

Прес-секретар Північно-Кавказького окружного військового суду РФ заявила, що скарга поки ще не надходила в канцелярію.

  • Українець Павло Гриб зник у Мінську 24 серпня 2017 року, коли він поїхав туди на зустріч із дівчиною. За словами юнака, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям в якомусь лісі. Понад добу його тримали у приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де «законно» оформили арешт.
  • 1 липня 2018 року Павлу Грибу виповнилося 20 років, у нього вроджена хвороба — портальна гіпертензія, що потребує щоденного прийому спеціальних ліків. Генконсульство України неодноразово направляло звернення до російської сторони про можливість обстеження юнака. Так і не отримавши відповіді, Україна сама відправила групу лікарів, яких до Гриба не пустили.
  • 22 березня Гриба засудили до шести років колонії у Росії за «заклики до тероризму». Після винесення вироку Гриб оголосив голодування.
  • 30 березня голова Громадської спостережної комісії Ростовської області заявив, що Гриб нібито припинив голодування.