«5 місяців я не бачив сонця». Політв’язень Сущенко написав листа з російської колонії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«5 місяців я не бачив сонця». Політв’язень Сущенко написав листа з російської колонії

Василь Максимов / УНІАН

Політвʼязень, український журналіст Роман Сущенко написав листа з російської колонії, де його зараз утримують. У ньому він пише, що вперше за довгий час вийшов на прогулянку, оскільки мав запалення гайморових пазух. А адміністрація колонії не віддає йому придбані адвокатом ліки. Про це пише Укрінформ .

Сущенко також пише, що в регіоні Вятка, де розташована колонія, він маже півроку не бачив сонця.

«Хоч уже й весна, скоро екватор у березня настане [лист датований 13 березня], а весняних тепла та сонця все немає. Похмуро якось. Промені намагаються пробитися крізь хмари, і ніяк. У будь-якому разі, за ці 5 місяців я не бачив сонця. Яке воно?» — написав він.

Разом з листом журналіст надіслав новий малюнок — пейзаж хорватського курортного міста Макарська. Це не перша картина українця. Роман Сущенко малює у застінках тюрми лушпинням цибулі, кетчупом, пральним порошком, зеленкою, соком буряка, а також олівцем і кульковою ручкою.

Сьогодні у Київській мерії о 16:00 відкривається виставка картин Сущенка. Триватиме вона до 28 квітня, повідомляє благодійний фонд «Повернись живим». Вхід вільний. Також будуть представлені картини художників Олександра Дорошенка та Сергія Позняка.

  • Журналіста затримали в Москві 30 вересня 2016 року. Представники ФСБ заявили, що Сущенко — український шпигун і збирав інформацію про діяльність Збройних сил РФ та Росгвардії. Російський суд дав йому 12 років колонії. Свою провину Сущенко категорично заперечує. 8 жовтня 2018 року його етапували до колонії в Росії.
  • Перед цим журналіст написав листа українцям .Він подякував усім, хто підтримував його від початку увʼязнення, і зазначив, що вірить «у щасливе вирішення ситуації, у якій опинився».