Санкції США за втручання у вибори: обмеження стосуватимуться російських банків та нафтогазових компаній

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Конгрес США подали законопроект про санкції за втручання Росії в американські вибори. Текст документа доступний на сайті одного з його авторів, сенатора Марко Рубіо.

Згідно з документом, який представлять у середу, 3 квітня, серед іншого пропонується запровадити санкції проти найбільших російських банків: Сбербанка, ВТБ, Газпромбанка, Банку Москви, ВЕБ та Россельхозбанка.

Також пропонується заборонити всі операції, що підпадають під юрисдикцію США, з російським суверенним боргом, російськими державними облігаціями та боргами будь-якого субʼєкта, який перебуває у власності або контролюється урядом Росії.

Обмеження стосуватимуться й енергетичного сектора і перш за все будуть направлені проти компаній «Газпром», «Роснефть» та «Лукойл». Крім них, під санкції можуть потрапити також підприємства оборонної сфери. Документ передбачає блокування активів цих компаній, а також власності фізичних осіб, які потраплять під ці обмеження.

Документ зобовʼязує директора національної розвідки США протягом 30 днів після будь-яких виборів федерального масштабу відзвітувати, чи втручалася в них Росія або інша іноземна держава. У разі такого втручання санкції пропонується запроваджувати протягом 10 днів.

  • Державний секретар США Майкл Помпео 27 березня заявив, що наступного тижня Штати разом із членами НАТО оголосять про нові санкції проти Росії за її дії в Україні.
  • У лютому до Конгресу внесли законопроект про нові санкції проти Росії. Під обмеження можуть потрапити російські суднобудівний і нафтовий сектори та енергетичні проекти за кордоном. Крім цього, санкції можуть ввести для банківського і кіберсектору, інвестицій в російські проекти з видобутку скрапленого природного газу, а також для політиків і олігархів, які діють «від імені президента Володимира Путіна».