В окупованому Криму розпочали весняний призов. До російських військових частин планують направити 2500 осіб

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
В окупованому Криму розпочали весняний призов. До російських військових частин планують направити 2500 осіб

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

В анексованому Криму та Севастополі російська влада розпочала весняний призов. З території півострова планується відібрати і направити на службу близько 2 500 осіб. Про це пише російське видання «Крыминформ» з посиланням на коментар прес-служби Чорноморського флоту.

На базі збірного пункту для призовників обладнані місця прийому, розміщення та відправки військових команд. Також розгорнуто пункт харчування. Перед відправкою до військових частин юнакам видадуть військову форму та персональні банківські карти для перерахування на них грошового забезпечення.

Весняний призов триватиме до 15 липня.

Кримська правозахисна група зазначає, що цими діями Російська Федерація порушує норми міжнародного гуманітарного права. Призов жителів окупованих територій в армію країни-окупанта є воєнним злочином.

Правозахисники зазначають, що докази цього злочину вже направлені до Міжнародного кримінального суду.

«Проведення призову жителів окупованих територій до лав армії, що окуповує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції), а переміщення призваних громадян України з окупованої території на територію РФ порушує ст. 49 цієї Конвенції», — йдеться в заяві Кримської правозахисної групи.