В окупованому Севастополі просять по 15 років вʼязниці для «українських диверсантів»

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Прокуратура в окупованому Севастополі просить засудити до 15 років позбавлення волі Володимира Дудку та до 14 років і 10 місяців Олексія Бессарабова. Обох українців російська сторона звинувачує в підготовці диверсій.

Про це повідомляє журналіст Антон Наумлюк.

Про це сторона обвинувачення оголосила на засіданні підконтрольного Кремлю Севастопольського міського суду 2 квітня.

Крім основного покарання, прокуратура запросила для кожного обвинуваченого штраф у розмірі 500 тисяч рублів.

  • У листопаді 2016 року ФСБ у Севастополі затримала трьох українців за підозрою в нібито підготовці теракту. Затриманими виявилися Володимир Дудка, Олексій Бессарабов і Дмитро Штибліков, яких пізніше суд заарештував. У листопаді 2017 року Штибліков уклав угоду з російським слідством і отримав термін у пʼять років позбавлення волі. Бессарабов і Дудка продовжують перебувати в СІЗО.
  • Міноборони України заперечує присутність «диверсантів» в анексованому Криму. Звинувачення ФСБ в українському відомстві вважають черговим фейком.
  • За даними правозахисної організації «КрымЅОЅ», Дудка в 1997—2001 роках був командиром корабля радіоелектронної розвідки Військово-морських сил України «Юпітер», а в 2013-му став членом регіональної громадської приймальні колишнього міністра оборони України Павла Лебедєва у Севастополі. Також вказано, що Дудка залишається членом Всеукраїнської громадської організації «Обʼєднання ветеранів розвідки України».