Рух Ходорковського «Открытая Россия» оголосив про самоліквідацію через переслідування російської влади

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Громадський мережевий рух «Открытая Россия», який було створено у 2016 році в Гельсінкі за ініціативою політика й бізнесмена Михайла Ходорковського, оголосив про саморозпуск через тиск з боку російської влади.

Як заявив голова руху Андрій Пивоваров, рішення було прийнято, щоб захистити активістів організації, пише Meduza.

«Це в жодному разі не означає, що ми визнаємо претензії прокуратури та Мінʼюсту. Але якщо для захисту активістів необхідно ліквідувати правову форму, ми зробили це... Все тільки починається», — сказав Пивоварів на конференції руху у Ризі, однак не уточнив, чи будуть ліквідовані міжнародні організації з назвою «Открытая Россия».

Він також заявив, що найближчим часом протокол конференції скерують у Міністерство юстиції РФ.

У 2017 році Генпрокуратура Росії визнала рух «небажаною» іноземною організацією. Після цього правоохоронці почали переслідувати активістів руху. У 2019 році в Росії порушили дві кримінальні справи стосовно ростовської активістки «Открытой России» Анастасії Шевченко і колишнього координатора організації у Єкатеринбурзі Максима Верникова.

Що таке «Открытая Россия»?

Російський громадський мережевий рух. Згідно зі статутом — добровільне, самокероване, масове громадське обʼєднання, що переслідує політичні, соціальні та інші суспільно-політичні цілі, підтримувані учасниками руху. Серед основних цілей — побудова справедливих відносин між державою і суспільством, а також сприяння ефективній реалізації у Росії принципу поділу влади.