Сьогодні в Україні «день тиші» перед виборами президента. Що це означає?

Дата:
Сьогодні в Україні «день тиші» перед виборами президента. Що це означає?

Congress of local and regional authorities / Flickr

В 00:00 30 березня в Україні розпочався «день тиші» перед виборами президента. Цілу добу, відповідно до закону «Про вибори президента України», заборонена будь-яка агітація за кандидатів, відео- та аудіоролики, публікація соціологічних опитувань, а всю зовнішню рекламу — борди, банери, сітілайти та листівки в громадських місцях — зобовʼязані демонтувати комунальники.

У разі порушення Центральна виборча комісія виносить попередження кандидату або партії, яка його висунула, і може скасувати реєстрацію претендента.

У Центральній виборчій комісії закликали українців не допускати порушень. «У суботу, 30 березня 2019 року, настає «день тиші», коли забороняються будь-які агітаційні заходи і розміщення рекламних матеріалів. Шановні кандидати на посаду Президента України! Не допускайте порушень і дійте в рамках чинного законодавства. Кожен з вас повинен відчувати свою відповідальність перед виборцями, які йому довіряють», — йдеться в заяві на сайті ЦВК.

У ЦВК відзначили, що перед виборами поширюється інформація про можливі порушення і фальсифікації. «У цій виборчій кампанії багато що трапилося вперше в історії виборів в Україні. Робота Комісії організована за високими європейськими стандартами, і ми маємо намір зберегти і примножити цю тенденцію», — заявили в Центрвиборчкомі.