Гвинтокрил-дрон NASA успішно випробували для місії на Марсі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Американське аерокосмічне агентство NASA провело успішні льотні випробування дрона-гвинтокрила, призначеного для місії на Марсі. Він досить мініатюрний і важить 1,8 кг. Апарат встановлять на Марсі в лютому 2021 року. Про це повідомляє прес-служба агентства.

NASA

Науковці повинні були провести випробування в умовах, максимально наближених до Марсу — з розрідженою атмосферою і менш сильною гравітацією. Тож для цього вони самі створили потрібні умови.

NASA

«Щільність атмосфери Марса дорівнює приблизно одному відсотку щільності земної. Ми можемо отримати таке значення тільки на висоті 100 тисяч футів (30,48 км). Тому нам довелося штучно сформувати ці умови», — розповіла менеджер проекта Мімі Аунг.

NASA

Із закритої камери викачали азот, кисень, а також інші гази, після чого простір наповнили вуглекислим газом. Зменшити гравітацію науковцям вдалося за допомогою гравітаційної системи розвантаження — моторизованого ремінця, що кріпився до верхньої частини коптера та забезпечував силу, еквівалентну двом третинам земного тяжіння.

NASA

Гвинтокрил відправлять на Марс разом із новим всюдиходом. У майбутньому такі дрони планують використовувати для оптимізації роботи марсоходів. Легкий коптер може підніматися на висоту в сотні метрів і картографувати місцевість у високій роздільній здатності. На підставі отриманих даних марсохід буде швидше та точніше будувати маршрут, а також матиме більше варіантів для вибору шляху.