Станція InSight на Марсі зафіксувала зниження температури під час сонячного затемнення супутником Фобос

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Автоматична станція InSight зафіксувала на Марсі зниження температури під час затемнення Сонця супутником Червоної планети Фобосом.

Як повідомляє сайт DLR, станція спостерігала 30-секундне затемнення і за допомогою радіометра зафіксувала падіння температури на один градус за Цельсієм. Загалом станція спостерігала три таких затемнення.

Наголошується, що бортові камери InSight також зафіксували під час затемнення зменшення освітленості.

Ці дані допоможуть вченим у дослідженні геофізичних параметрів верхнього шару поверхні Марса.

Учені також назвали дві ймовірні причини зупинки бура HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package), який бурив пʼятиметрову свердловину в ґрунті Марса для вивчення теплових потоків.

Фахівці вважають, що бур зіткнувся з великим фрагментом скельної породи і бʼє по ньому або задня частина бура зачепилася за опорну конструкцію при попаданні у невеликій камень, що похилило станцію на 15 градусів по відношенню до вертикальної осі.

Станція InSight сіла на Марс 26 листопада. Протягом двох років вона збиратиме дані про внутрішню будову, геологію та склад Марса. Учені планують зʼясувати, яким чином планета була сформована і з чого складаються камʼянисті космічні тіла у Сонячній системі.