МЗС: Україна не визнає анексію Голанських висот Ізраїлем

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Україна визнає Голанські висоти сирійською територією та не збирається приєднуватися до США, які вчора визнали анексію регіону Ізраїлем.

«Україна керується Статутом ООН і виконує рішення Ради безпеки ООН. Питання Голанських висот неодноразово розглядалися Радою безпеки ООН, яка ухвалила відповідні рішення, зокрема резолюції № 242 від 1967 року, № 465 від 1980 року, № 497 від 1981 року», — сказала речниця Міністерства закордонних справ Катерина Зеленко, пише УНІАН.

Сьогодні країни Перської затоки — Саудівська Аравія, Бахрейн, Катар і Кувейт — засудили рішення президента США Дональда Трампа визнати Голанські висоти територією Ізраїлю.

  • 21 березня Трамп виступив за визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами. Туреччина, Росія та Іран засудили пропозицію Трампа визнати Голанські висоти територією Ізраїлю.
  • 25 березня Дональд Трамп підписав декларацію про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами. Церемонія підписання відбулася у Вашингтоні, під час зустрічі Трампа з премʼєр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.
  • З 1944 до 1967 року Голанські висоти входили до складу Сирії, проте Ізраїль захопив дві третини цих територій під час Шестиденної війни 1967 року. У 1981 році влада Ізраїлю в односторонньому порядку проголосила свій суверенітет над цією територією. Це не визнали ні світова спільнота, ні Рада Безпеки ООН, які постійно закликають повернути територію Сирії і стверджують, що всі ізраїльські правові акти стосовно Голанських висот не є легітимними.