Росія, Туреччина та Іран засудили пропозицію Трампа визнати Голанські висоти ізраїльською територією. Сирія досі мовчить

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Туреччина, Росія та Іран засудили пропозицію президента США Дональда Трампа визнати Голанські висоти територією Ізраїлю після 52 років, як ця країна окупувала цю частину Сирії.

Про це повідомляє The Times of Israel.

У Росії заявили, що пропозиція Трампа є порушенням декларації ООН.

«Росія, як ви знаєте, займає принципову позицію щодо питання володіння Сирійською Арабською Республікою Голанськими висотами... Наша оцінка незаконного характеру рішення Ізраїлю поширити свій суверенітет на Голанські висоти залишається незмінною», — сказала прес-секретарка МЗС Марія Захарова.

«Це незаконне і неприйнятне визнання не змінює того факту, що вона [територія] належить Сирії», — заявив прес-секретар МЗС Ірану Бахрам Касемі.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган попередив, що таке рішення США може призвести до нової кризи в регіоні.

«Ми не можемо дозволити легітимізацію окупації Голанських висот», — сказав він.

Як відреагувала Сирія?

Сирія, яка вважає Голанські висоти своєю територією, не висловлювала офіційної позиції щодо заяви Трампа. Але неофіційно — засуджує.

Один із сирійських чиновників із Міністерства закордонних справ Сирії анонімно сказав у коментарі агенції SANA, що рішення суперечить резолюції ООН про статус території.

Джерело назвало заяву Трампа «безвідповідальною» та додало, що рішення не змінить того факту, що Голанські висоти є сирійськими.

Що каже Ізраїль?

Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу публічно подякував Трампу за підтримку.

«Поки Іран намагається використати Сирію як платформу для розвалу Ізраїлю, президент Трамп визнає ізраїльський суверенітет над Голанськими висотами. Дякую, президенте Трамп!» — написав він у Twitter.

  • До 1967 року Голанські висоти були під контролем Сирії, але під час Шестиденної війни Ізраїль захопив цю територію. Юридично Голанські висоту є окупованою територією з 1981 року. Рада безпеки ООН вважає Голанські висоти сирійськими.
  • У липні на території Голанських висот спостерігалося перше за шість років загострення. Протиповітряна оборона Ізраїлю збила сирійський літак, який порушив кордон. Літак заглибився в повітряний простір Ізраїлю на два кілометри і був перехоплений.