Вчені: 17 видів акул на межі вимирання через риболовецький промисел

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Вчені: 17 видів акул на межі вимирання через риболовецький промисел

Moon / Unsplash

За даними Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) наразі 17 видів акул перебувають на межі зникнення. Про це пише видання IFL Science!.

«Наші результати досліджень викликають занепокоєння. Акули, особливо ті, що повільно розвиваються і ростуть, не захищені від риболовецького промислу і їх чисельність дуже швидко скорочується», — розповідає професор Ніколас Далві, який очолював експертну групу науковців з МСОП.

На сьогодні до Червоного списку МСОП занесено 58 зникаючих видів акул. Шість видів акул «під загрозою зникнення», ще 11 — «під загрозою зникнення або «вразливі» для вимирання».

Вчені визначили три найвразливіші типи акул — білоплавцева головаста акула (Cephaloscyllium albipinnum), патагонський морський янгол (Squatina argentina) та середземноморський морський янгол (Squatina oculata).

Також до списку потрапили найшвидші серед акулячих — акули-мако (Isurus oxyrinchus). Вони можуть розвивати швидкість до 68 км/год. Щоправда, навіть на такій швидкості їм не вдається уникнути рибальських сіток. Акул-мако активно виловлюють заради їх смачного мʼяса. Акулячу печінку і суп з плавців вважають особливими делікатесами в Азії. А за останні 75 років чисельність цього виду акул в Атлантиці скоротилася на 60%.

José Antonio Gil Martínez / Flickr

Загалом, за даними Міжнародного союзу охорони природи, люди щороку вбивають 100 млн акул.

«Щоб змінити ситуацію і вберегти акул і скатів від вимирання, група спеціалістів з акул (Shark Specialist Group (SSG) закликає до негайного обмеження промислу на національному та міжнародному рівнях, включаючи повну заборону відлову тих видів, які перебувають під загрозою зникнення», — йдеться в заяві екологів.