Вибори в парламент Євросоюзу: російські хакери атакували європейські урядові системи

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Вибори в парламент Євросоюзу: російські хакери атакували європейські урядові системи

Sean Gallup / Getty Images

Російські хакери проводять фішингові атаки на європейські урядові системи. Активність хакерських груп повʼязують із майбутніми виборами до парламенту Євросоюзу, які відбудуться 26 травня.

Як повідомляє CNBC, атаку виявила компанія з кібербезпеки FireEye.

За її даними, хакерські групи APT28 (відома як Fancy Bear) і Sandworm, які спонсоруються російською державою і повʼязані з військовою розвідкою ГРУ РФ, розсилали листи європейським урядовим установам від імені довірених сторін, наприклад служб безпеки. У листах містилися посилання на сайти, а також прохання про зміну пароля. Хакери таким чином намагалися отримати доступ до урядових даних.

FireEye зазначає, що обидві групи використовували різні інструменти під час атак, але вони явно координували свої дії.

«Групи можуть намагатися отримати доступ до цільових мереж для збору інформації, яка дозволить Росії приймати більш виважені політичні рішення, або ж спровокувати витік даних, що можуть завдати шкоди конкретній політичній партії чи кандидату у майбутньому на європейських виборах», — заявив старший менеджер FireEye з аналізу кібершпигунства Бенджамін Рід.

У компанії додали, що російські хакери активізувалися ще сильніше, і саме вони становлять більшу загрозу, ніж інші іноземні групи кібершпигунів.

У FireEye також зазначили, що поки неясно, чи змогли APT28 і Sandworm добути які-небудь дані під час цієї атаки, але зазвичай такі кіберкампанії досить успішні.