Холодницький: Справи про незаконне збагачення перекваліфікують або закриють протягом тижня

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Справи про незаконне збагачення, яке веде Спеціалізована антикорупційна прокуратура, будуть перекваліфіковані або закриті до 27 березня. Про це заявив голова САП Назар Холодницький журналістам після засідання парламентського Комітету з питань запобігання та протидії корупції.

Холодницький додав, що прокурори і детективи повинні за тиждень вивчити всі матеріали про незаконне збагачення для виявлення іншого складу злочину. Якщо не знайдуть — справи буде закрито.

Мова йде про 65 кримінальних проваджень, які можуть бути закриті у звʼязку з рішенням Конституційного суду про неконституційність статті КК «незаконне збагачення»

«27 березня у мене дедлайн, а 28-го числа я опублікую сам увесь список закритих проваджень, щоб раз і назавжди поставити в цьому крапку», — наголосив Холодницький.

Очільник САП розповів про те, що Генпрокуратура повернула на доопрацювання подання на зняття депутатської недоторканності з народного депутата Ярослава Дубневича. За його словами, ГПУ також поверне на доопрацювання подання на депутата від «Радикальної партії Ляшка» Сергія Скуратовського і представника «Народного фронту» Дениса Дзензерського, яких звинувачують у декларуванні неправдивої інформації.

  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Підозрюваними за цією статтею були або лишаються велика кількість чиновників, зокрема екс-голова ДФС Роман Насіров, його наступник Мирослав Продан, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова «Радикальної партії» Олег Ляшко, нардеп від «Радикальної партії» Андрій Лозовий, військовий прокурор Костянтин Кулик, нардеп від БПП Борислав Розенблат, перший заступник очільника Служби безпеки Павло Демчина, екс-заступник начальника департаменту Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитро Сус.
  • Посольства країн G7 спільно зі Світовим банком закликали українську владу відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення відповідно до міжнародних стандартів.
  • Національне антикорупційне бюро закрило кримінальну справу проти заступника голови Служби безпеки Павла Демчини. Його підозрювали в незаконному збагаченні.