Країни G7 та Світовий банк закликали Україну відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Країни G7 та Світовий банк закликали Україну відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

China News Service / VCG via Getty Images

Посольства країн G7 спільно зі Світовим банком закликали українську владу відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення у відповідності до міжнародних стандартів. Відповідне повідомлення зʼявилося сьогодні у Twitter французького головування y групі послів G7 у Києві.

«G7 та Світовий банк закликають українську владу активізувати свої зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інститутів, включно з відновленням кримінальної відповідальності за незаконне збагачення відповідно до принципів Організації Обʼєднаних Націй, Організації економічного співробітництва та розвитку та Європейського суду з прав людини», — йдеться в заяві.

Вони також закликали «знайти спосіб продовжити десятки розслідувань, завершення яких було поставлене під загрозу цією постановою».

«Нещодавнє скасування відповідальності за незаконне збагачення у Кримінальному кодексі — це значна поразка у боротьбі з корупцією в Україні. Це послабило вплив антикорупційної архітектури, включно з Вищим антикорупційним судом, який мав винести рішення щодо значної кількості справ про незаконне збагачення», — йдеться у заяві.

  • 26 лютого стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 КК. Суд дійшов висновку, що стаття зобовʼязує самого підозрюваного доводити законність його статків, тоді як законодавство покладає тягар доведення винятково на звинувачення.
  • Підозрюваними за цією статтею були або лишаються велика кількість чиновників, зокрема екс-голова ДФС Роман Насіров, його наступник Мирослав Продан, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова «Радикальної партії» Олег Ляшко, нардеп від «Радикальної партії» Андрій Лозовий, військовий прокурор Костянтин Кулик, нардеп від БПП Борислав Розенблат, перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина, екс-заступник начальника департаменту Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитро Сус.
  • У Transparency заявили, що через рішення Конституційного суду Україна може втратити безвіз. В організації вважають, що рішення КС щодо скасування закону про незаконне збагачення порушує міжнародні зобовʼязання України.
  • 28 лютого президент Петро Порошенко подав законопроект про покарання за незаконне збагачення.