З окупованої Луганської області передали 60 українських вʼязнів. Деякі з них серйозно хворі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Проросійські бойовики «ЛНР» у сірій зоні поблизу міста Щастя передали українській стороні 60 засуджених, які відбували покарання у колоніях. Про це повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Засуджені почали відбувати термін ще до 2014 року. Вони виявили бажання відбувати покарання на підконтрольній Україні території. Їх доставлять у Старобільський слідчий ізолятор, де їм нададуть медичну допомогу та розподілять по колоніях. Тих, у кого закінчився термін покарання, відпустять після проходження певних процедур.

«Чотири особи, у тому числі жінка, серед 60 переміщених сьогодні осіб перебували більш ніж девʼять років в пенітенціарних закладах на тимчасово окупованій території Луганської області без рішення суду. Тобто їхню вину не було доведено у законному порядку. Це є грубим порушенням їхнього права на справедливий суд», — заявила омбудсмен.

Денісова у коментарі «Радіо Свобода» заявила, що серед увʼязнених є хворі на туберкульоз. Однак вона не назвала їхню точну кількість.

Також вона зазначила, що за цей рік Україні повернули 135 увʼязнених, 22 з яких вже звільнили у звʼязку із закінченням терміну відбування покарання.