Ілон Маск писав твіти про Tesla без схвалення компанії. Він порушив угоду з судом після звинувачення в шахрайстві

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Генеральний директор Tesla Ілон Маск ніколи попередньо не узгоджував жодного твіта про компанію з моменту підписання схваленої судом угоди з Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC) про те, як підприємець повинен передавати важливу інформацію про виробника електромобілів.

Про це повідомив американський регулятор, передає Reuters .

SEC звинувачує Маска в неповазі до угоди про шахрайство, яка вимагала, щоб компанія попередньо схвалювала будь-які заяви засновника Tesla, які можуть істотно вплинути на автовиробника.

Агентство відзначає, що публічна боротьба, що триває між гендиректором Tesla і SEC, чинить тиск на Ілона Маска, який намагається зробити компанію прибутковою після зниження ціни на седан Model 3 до $35 тис.

SEC заявила, що 19 лютого у Twitter Маск розіслав понад 24 мільйонам підписників повідомлення, стверджуючи, що Tesla випустить близько 500 тис. автомобілів в 2019 році, і це є «грубим порушенням» угоди. Комісія запитала компанію в кінці лютого, чи був попередньо схвалений який-небудь з твітів Маска з того часу, як постанова суду набула чинності. Через два тижні в Tesla відповіли просто: «Ні».

Сам Маск стверджував, що його твіт відповідав умовам угоди, а спроба SEC знайти в його діях неповагу зазіхає на його свободу слова. Юристи підприємця заявили, що лютневе повідомлення засновника Tesla у соцмережі відповідало комунікаційній політиці компанії для керівників вищої ланки і підтверджувало публічну інформацію компанії.

  • Комісія з цінних паперів і бірж США в 2018 році звинуватила Ілона Маска у шахрайстві та у тому, що він ввів інвесторів в оману. У всьому винен серпневий пост мільярдера у Twitter ,в якому Маск написав, що готовий викупити акції Tesla по $420 за одиницю. На думку SEC, це створило хаос на ринку та завдало збитків вкладникам.
  • У кінці вересня підприємець уклав з SEC угоду, згідно з якою залишив посаду голови ради директорів Tesla. На цю посаду він не зможе претендувати найближчі три роки. Також йому заборонили публікувати будь-які заяви, які містять важливу інформацію про Tesla, без схвалення компанії. Крім того, Маск і Tesla виплатили по $20 млн штрафу. Однак Маск зберіг за собою посаду генерального директора Tesla.
  • У листопаді 2018 року раду директорів компанії Tesla замість Маска очолила колишній фінансовий директор Telstra Робін Денхолм.