#FridaysForFuture. Шість міст України приєдналися до всесвітнього кліматичного страйку, який почала шведська школярка

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
#FridaysForFuture. Шість міст України приєдналися до всесвітнього кліматичного страйку, який почала шведська школярка

Соколовська Інна / УНІАН

Київ, Харків, Львів, Дніпро, Тернопіль і Запоріжжя приєдналися до акції на захист екології, яка проходить 15 березня в різних країнах світу. Активісти вимагали підвищення енергоефективності та переходу на поновлювану енергетику, повідомили theБабелю організатори #FFF_Ukraine.

На вулиці українських міст вийшли близько 300 дітей, підлітків та представників молодіжних обʼєднань. У Києві люди мітингували під Кабінетом міністрів. Юні пікетувальники звернулися до премʼєра Володимира Гройсмана, Міносвіти та Міненерговугілля.

Вони наполягали на дотриманні умов Паризької кліматичної угоди та відмові від використання вугілля, нафти і газу, щоб зменшити викиди парникових газів в атмосферу. Також активісти просили визнати кліматичну кризу однією з першочергових державних проблем і внести зміни в навчальний план, щоб зробити екологічну освіту пріоритетною.

350.org Україна / Олена Ангелова

350.org Україна / Олена Ангелова

Соколовська Інна / УНІАН

Раніше школярі і студенти в Австралії не вийшли на заняття і влаштували масштабні акції протесту. Вони вимагають, щоб влада звернула увагу на проблему глобального потепління. На вулиці вийшли тисячі підлітків.

Такі ж акції відбудуться у понад 30 країнах світу в пʼятницю, 15 березня.

  • Ідея страйку належить 16-річній активістці зі Швеції Грете Тунберг, яка в серпні минулого року почала пропускати школу по пʼятницях, щоб привернути увагу до проблеми кліматичних змін.
  • 14 березня Грету Тунберг номінували на Нобелівську премію миру.
  • Австралійське міністерство навколишнього середовища та енергетики оголосило вимерлим рифового мозаїчнохвостого щура (Melomys rubicola), який жив на острові Брембл-Кей у північній частині Великого Барʼєрного рифу. Вперше причиною загибелі виду ссавців офіційно названа «антропогенна зміна клімату».