Біля берегів Франції затонуло італійське судно з 2,2 т палива. Оголошена загроза забруднення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Біскайській затоці, за 333 км від французького порту «Ла-Рошель» затонув італійський 214-метровий торговий корабель Grande America, який перевозив із Гамбурга у Марокко 2 200 тонн палива та інші небезпечні вантажі.

Як повідомляє BFMTV, внаслідок затоплення утворилася величезна нафтова пляма, яка рухається до берегів Франції. Влада країни вже оголосила про загрозу забруднення і направила в район спецсудно.

Французькі фахівці стверджують, що пляма може дістатися берега за кілька днів.

Повідомляється, що корабель затонув внаслідок великої пожежі, причини якої поки невідомі. Судно стало хилитися на лівий бік, після чого в океан почали падати контейнери з вантажем. Загалом на борту Grande America було 365 контейнерів.

Британський корабель, який прийшов на допомогу, евакуював 26 членів екіпажу та одного пасажира.

Зараз італійське судно лежить на глибині 4 600 м. Фахівці однак стверджують, що забруднення нафтовою плямою може носити локальний характер і серйозної загрози океану не становить.

  • 21 січня загорілися два газових танкера — MAESTRO та VENICE, які йшли під прапорами Танзанії. Після цього їх відносило течією до берегів Криму. Внаслідок інциденту десять з 32 моряків загинули, десятеро пропали безвісти, 12 — врятовані.
  • За даними Reuters, танкеру MAESTRO заборонили використовувати порт «Темрюк» (Краснодарський край, Росія) власники газового терміналу «Мактрен-Нафта» через санкції США. Агентство відзначає, що екіпаж танкера, швидше за все, спробував перекачати паливо безпосередньо з судна на судно, і саме виконання такої небезпечної операції за поганих погодних умов могло призвести до пожежі.
  • 4 березня пожежа на газових танкерах поблизу Криму припинилась. Вони горіли в Чорному морі понад місяць.