NASA допустить вчених до закритих місячних зразків, які були зібрані місіями Apollo у 70-х роках

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
NASA допустить вчених до закритих місячних зразків, які були зібрані місіями Apollo у 70-х роках

NASA

Національне аерокосмічне агентство США (NASA) відкриє доступ вченим до сховища незайманих зразків поверхні Місяця, які були взяті під час місій Apollo у 70-х роках минулого століття.

Як повідомляє видання Gizmodo з посиланням на прес-службу NASA, доступ до сховища отримають девʼять дослідних груп.

Йдеться про зразки, які зібрали під час четвертої і шостої висадки людей на Місяць. Зразки були запечатані, і NASA не підпускало до них науковців, очікуючи на кращі часи.

«Агентство хотіло залишити ці зразки недоторканими до кращих часів, коли з ними могли б працювати вчені, що мають у своєму арсеналі більш сучасне технічне обладнання», — уточнили в прес-службі.

Команда дослідників шукатиме у зразках органічні молекули, які можуть бути присутніми у малій концентрації, і летючі органічні сполуки. Це допоможе вченим краще зрозуміти хімічну будову Місяця.

«З тих пір як зразки були доставлені на нашу планету, вчені не раз намагалися дізнатися, чи є в цих породах органічні зʼєднання, але тоді у них не було таких технологій, щоб це перевірити, які зараз є у нас», — заявила астрохімік аналітичної лабораторії Годдарда Джеймі Ельсіл.

Вчені також перевірять придатність умов зберігання зразків, що дозволить у майбутньому визначити умови для зберігання нових доставлених із космосу матеріалів.