Омбудсмен Денісова: Російські лікарі рекомендували зробити полоненому моряку Сороці операцію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Російські лікарі рекомендували пораненому українському морякові Василю Сороці зробити операцію. Про це у Facebook повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Омбудсмен повідомила, що отримала відповідь на звернення до голови ради при Президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова. «Федотов теж повідомив, що за результатами обстеження 22 лютого у міській клінічній лікарні Василю Сороці рекомендовано проведення оперативного лікування», — написала омбудсмен.

Денісова обурилася тим, що проведення операції затягується, зазначивши, що сам Сорока «перебуває у критичному стані». Крім того, омбудсмену повідомили, що двоє інших поранених моряків — Андрій Ейдер та Андрій Артеменко — пройшли медичне обстеження в лікарні, а їхній стан оцінюється як нібито задовільний.

«У листі сказано, що трьом пораненим морякам надається потрібна кваліфікована медична допомога у стінах «Лефортово». Але там немає жодних умов для лікування. Також мене намагаються запевнити, що морякам не потрібна термінова госпіталізація, щодо якої були неодноразові звернення», — заявила Денісова.

Український омбудсмен нагадала, що Парламентська Асамблея Ради Європи та Управління Верховного комісара ООН з прав людини теж визнали захоплених українських моряків військовополоненими, отже за Женевською конвенцією вони мають перебувати під захистом.