Сім’ям в Україні щомісячно платитимуть за третю дитину до 6 років

Автор:
Олена Мельник
Дата:

В Україні запроваджується щомісячна виплата багатодітним сімʼям за третю і кожну наступну дитину віком до 6 років. Батьки отримуватимуть допомогу в розмірі близько 1,7 тис. грн з 1 квітня цього року.

Таке рішення ухвалив Кабмін 13 березня, передають Українські Новини.

«Кожна багатодітна сімʼя отримає на третю, четверту, пʼяту і наступну дитину до 6 років щомісячну допомогу від держави в розмірі прожиткового мінімуму для дітей до 6 років. З 1 квітня — 1 626 гривень на місяць на одну дитину, з 1 липня — 1 699 гривень, з 1 грудня — 1 779 гривень», — сказав міністр соціальної політики Андрій Рева.

За даними на 1 січня, в Україні на обліку перебували 334 тис. багатодітних сімей, в яких виховують 1,1 млн дітей.

За словами міністра, виплати передбачені для 158,8 тис. дітей до 6 років (третя і більше дитина в сімʼї). Щомісячна допомога буде виплачуватися за рахунок субвенцій місцевим бюджетам у межах затвердженого бюджету на поточний рік. Це 200 млн грн щомісяця, або 2,4 млрд грн щорічно.

Премʼєр-міністр Володимир Гройсман запропонував не підвищувати виплату кілька разів на рік, а відразу встановити її на рівні 1,7 тис. грн. Документ з доопрацюванням ухвалили на засіданні.

  • Раніше Кабінет міністрів схвалив проект закону про нову послугу для батьків новонароджених — «Е-малятко». Її можна буде оформити в соціальних установах, Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) і онлайн, коли Верховна Рада ухвалить відповідний законопроект. «Е-малятко» дозволяє отримати низку довідок через інтернет, що позбавить батьків малюків від паперової тяганини.
  • З першого вересня 2018 року при народженні дитини кожна сімʼя отримує від держави спеціальний дитячий набір, так званий «бебі-бокс» («пакунок малюка»).
  • Вартість одного набору «бебі-бокс» становить 3 377 грн. Коли цей проект запускали, планувалося, що вона складатиме до 5 тис. грн. Тобто фактична ціна виявилася нижчою від запланованої на 1,6 тис. грн.